Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00

Hout stoken op een verantwoorde manier

Op zoek naar tips om op een juiste manier te stoken?

Wij vertellen jullie graag wat meer over hout stoken op een verantwoorde manier, want ook wij vinden het belangrijk dat jullie (onze klanten) goed bezig zijn!

Hout stoken

In principe kan (bijna) iedereen wel hout stoken en een kachel laten branden,maar om een kachel op een verantwoorde manier aan te steken
en door te stoken, dat is nog best wel een grotere uitdaging dan je misschien van te voren verwacht! Toch is het wel belangrijk om te leren hoe je dat eigenlijk moet doen, zodat je weet hoe jij ook op een juiste manier hout stookt!

Want, als je goed stookt, dan:
- Kun je langer stoken met 1 blok hout (voordeliger!)
- Blijft de kachelruit langer schoon (minder poetsen!)
- Voorkom je onnodig overlast voor bijv. de buren (een goede buur is beter dan een verre vriend!)
- En krijg je een mooier vlammenspel in jouw kachel (nog meer sfeer in huis!)

En dan nu het goede nieuws: verantwoord stoken is gewoon te leren!

Een aantal tips voor stoken op een goede manier

Wie hebben hier alvast een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Tip 1:

Als je goed wilt stoken, dan heb je ook geschikte hout nodig. Hout dat absoluut niet geschikt is voor de haard, is hout dat geverfd, gelakt of verduurzaamd is. Bij verbranding komen namelijke schadelijke stoffen vrij; slecht voor de gezondheid en ook voor het milieu! Daarnaast zorgt het ook nog voor een snelle vervuiling van de kachel en de schoorsteen. Ook sloophout, spaanplaat of huishoudelijk afval zijn echt niet geschikt voor verbranding, eigenlijk om dezelfde reden. Je hebt dus geschikt hout nodig. Je kunt het beste kiezen voor harde houtsoorten, zoals bijvoorbeeld hout van de Beuk, de Es, de Els of fruitbomen. Het hout van dit soort bomen branden lang en zorgen voor een mooi vlammenspel. Snoeihout kan ook gebruikt worden voor je kachel, maar dan moet het uiteraard wel droog genoeg zijn.

Tip 2:

Zorg ervoor dat het hout, dat je wil gebruiken, het juiste vochtpercentage heeft. Je kunt dit meten met een vochtmeter. Brandhout mag maximaal een vochtigheidspercentage hebben van 20%, het hout is dan droog genoeg, maar het meest ideaal is een percentage van ongeveer 15%.

Tip 3:

Houd de weersomstandigheden goed in de gaten. Rook die vrijkomt van het stoken van een houtkachel kan vervelend zijn voor mensen met bijvoorbeeld astma. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is er een stookalert. Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld mist of windstil weer, dan wordt het streng afgeraden om te stoken. Het is dan ook goed om je in dat geval aan het advies om niet te stoken te houden.

Tip 4:

Controleer je houtkachel regelmatig, zijn er geen scheuren of barsten? Sluit het afdichtkoord nog goed af? En maak de kachel regelmatig schoon. In ons assortiment hebben wij o.a. deze asstofzuiger. Ook hebben wij diverse reparatiemiddelen in ons assortiment, klik daarvoor HIER

Tip 5:

Zorg ervoor dat je je rookkanaal goed onderhoudt. Het schoonhouden van jouw rookkanaal is dus ook erg belangrijk, vandaar dat je jaarlijks het rookkanaal moet laten vegen (en bij intensief gebruik is het aan te raden om 2 maal per jaar het kanaal te vegen). Neem voor de zekerheid altijd even contact op met jouw verzekeraar, om duidelijk te hebben welke regels zij hanteren m.b.t. het onderhoud van jouw schoorsteen. Wij hebben ook diverse artikelen, die je kunt gebruiken als je zelf het rookkanaal wilt gaan vegen, klik HIER voor ons assortiment. En wil je nog wat meer weten over schoorsteen vegen? We vertellen je er graag nog wat meer over, klik daarvoor HIER

Tip 6:

Kies de juiste Kw houtkachel, die bij de grootte van jouw woning/ruimte past. Houtkachels hebben verschillende soorten vermogens (vermogen is hoeveel warmte de kachel uitstraalt). Als de houtkachel te veel warmte uitstraalt, dan kan het hout niet optimaal branden. En heeft de kachel te weinig vermogen, dan wordt de ruimte niet warm genoeg. Dus laat je altijd goed informeren over welke kachel en welk vermogen het beste past bij jouw situatie.

Tip 7:

Kies voor een juiste stookmethode. De Zwitserse stookmethode is de beste manier om hout te stoken. Deze methode zorgt ervoor dat bijna de volledige verbranding plaatsvindt in jouw houtkachel. Deze methode wordt ook wel de top-downmethode genoemd. Dat komt omdat het een methode is waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. Het is eigenlijk omgekeerd stoken.

Tip 8:

Zorg voor voldoende trek. Om een volledige verbranding te krijgen, is er voldoende trek nodig. Dus bij het aanleggen van een rookkanaal is het verstandig om daar rekening mee te houden. In ons assortiment hebben wij ook diverse trek(regen)kappen, klik HIER voor meer informatie daarover.

Tip 9:

Laat het vuur nooit "smoren". Het brandhout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan. Ook kan er door het smoren creosoot ontstaan in de kachel of in het rookkanaal. Dat wil je ook voorkomen, dus zet altijd de luchttoevoer-schuif pas dicht als het vuur volledig gedoofd is.

Tip 10:

Onze laatste tip is om altijd een klein laagje as op de bodem te laten liggen, een laagje van 2 a 3 cm is goed. Het stoken op een laagje as geeft namelijk doorgaans de beste verbranding en er blijft dan nadien ook bijna geen as meer over en dat betekent dat het hout zo optimaal mogelijk verbrand wordt.

De beste tip voor bewaard voor 't laatst: volg de leerzame stookcursus (online)

Met de bovenstaande tips weet je nu al heel veel meer over hoe je op de beste manier kunt hout stoken. Maar wil je graag nog meer informatie en nog meer leren over verantwoord stoken, dan kun je ook nog de leuke en leerzame online stookcursus gaan volgen. Dat kan via de website van "Verantwoord Stoken". In deze korte cursus leer je van alles over onderwerpen rondom hout, vuur, kachels en stoken op een verantwoorde wijze. En heb je de cursus afgerond, ontvang je ook nog een certificaat hiervoor. Wij raden je deze cursus zeer aan!

Daarnaast willen we je ook nog even graag wijzen op de stichting "De Groene Stoker". Deze stichting bestaat uit een grote groep stokers, met een passie en liefde voor houtvuur. Als je je aanmeldt als ' vriend', dan ontvang je regelmatig nieuws & tips over hout stoken. Leerzaam en interessant voor de gebruiker van een houtkachel! Je blijft op die manier goed op de hoogte! Aanmelden als vriend kan via de website van deze stichting. 

Onze tip: Volg onze bovenstaande tips op, op die manier ben je goed bezig!

Heb je nog vragen of wil je graag nog wat meer advies? We helpen je graag. Je kunt contact opnemen via de website, email of whatsapp. 

Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!