Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00
Samen naar een duurzame toekomst!

Op zoek naar een zuinige en duurzame houtkachel? Bekijk hier ons assortiment.

Duurzame houtkachels, ook wel bekend als milieuvriendelijke houtkachels, zijn een type verwarmingssysteem dat hout als brandstof gebruikt, maar met een focus op efficiëntie en minimalisatie van schadelijke emissies. Deze kachels zijn ontworpen om de negatieve impact op het milieu te verminderen in vergelijking met traditionele houtkachels. Op deze pagina leggen we je de voordelen van een duurzame houtkachel uit. 

Eco Design 2022

Eco Design is een benadering van duurzaam ontwerpen waarbij rekening wordt gehouden met de impact van een product op het milieu gedurende de hele levenscyclus: Van grondstoffenwinning en productie tot gebruik en verwijdering. Het doel is om milieuvriendelijkere en duurzamere producten te creëren die de negatieve effecten op de natuurlijke omgeving minimaliseren.

De Europese Unie heeft deze wet opgesteld met als doel de luchtkwaliteit in Europa te verbeteren: CO2- en fijnstof uitstoot van houtkachels dient te worden verminderd.

Voorbeeld Eco Design 2022 label

Efficiente verbranding

Duurzame houtkachels zijn ontworpen om het hout efficiënter te verbranden, wat resulteert in een hogere warmteafgifte en een lager brandstofverbruik. Dit betekent dat ze minder hout nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, wat zowel kosteneffectief is als de belasting van hulpbronnen vermindert. Daarbij komt ook dat een efficiente verbranding zorgt voor een schonere ruit waardoor je meer van de kachel kunt genieten.


Per 1 januari 2022 gelden de volgende regels voor de nieuwe generatie houtkachels: - rendement van minimaal 75% en - fijnstof uitstoot van maximaal 40 mg/m3. Let bij de koop van een nieuwe houtkachel dus op het EcoDesign 2022 label.

Luchtkwaliteit

Traditionele houtkachels kunnen aanzienlijke hoeveelheden schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide en vluchtige organische stoffen uitstoten.

Duurzame houtkachels zijn echter voorzien van geavanceerde verbrandingstechnologieën, zoals secundaire verbranding en rookgasreinigingssystemen, die de uitstoot van deze schadelijke stoffen aanzienlijk verminderen. Hierdoor is de impact op de luchtkwaliteit en de gezondheid van mensen die in de buurt wonen veel lager.


Lagere CO2-uitstoot

Hoewel het verbranden van hout CO2-uitstoot met zich meebrengt,

kan het gebruik van duurzame houtkachels de CO2-impact

verminderen in vergelijking met fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie of gas.Het duurzaam beheerde bos zorgt voor de opname van CO2 door nieuwe bomen, waardoor de uitstoot gedeeltelijk wordt gecompenseerd.

Bekleding kachels

Er zijn verschillende soorten bekleding. Te denken valt aan

beton, gietijzer, staal en speksteen kachels allen met hun eigen unieke eigenschappen.


Een betonsteenkachel is een warmte accumulerende kachel die is opgebouwd

uit betonsteen. Deze steensoort heeft een hoge warmteopslagcapaciteit.

Je hoeft dus niet continu te stoken. De stenen blijven na één stookbeurt lang stralingswarmte afgeven. waardoor je met een beperkte hoeveelheid hout een ruimte uiterst efficiënt kunt verwarmen.  Alle warmte wordt op deze manier goed benut.


Een speksteenkachel is een warmte accumulerende kachel. Een kachel bekleedt met speksteen die is opgebouwd uit speksteen. Omdat speksteen een hoge warmteopslagcapaciteit heeft, hoeft je een speksteenhaard niet constant te stoken. Het speksteen blijft na een stookbeurt gemiddeld 13 tot 16 uur lang hitte (stralingswarmte) afgeven. waardoor je met een beperkte hoeveelheid hout een ruimte uiterst efficiënt kunt verwarmen. Daarnaast maken speksteenkachels gebruik van het tegenstroomprincipe. De hete rookgassen verdwijnen niet onmiddellijk in de schoorsteen maar worden eerst door een systeem van kanalen door de kachel geleid. Hierbij geven de rookgassen hun warmte af aan de spekstenen. Alle warmte wordt zo efficiënt benut.


Een zandsteenkachel is ook een warmte accumulerende kachel die is opgebouwd uit zandsteen. Zandsteen heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit type kachels hoef je niet constant te stoken. De zandstenen blijven na een stookbeurt lang stralingswarmte afgeven. Door deze stralingswarmte kun je met een kleine hoeveelheid hout een ruimte efficiënt verwarmen.

De hete rookgassen verdwijnen niet gelijk in het rookkanaal maar worden eerst door de kanalen van de kachel geleid. Hierbij geven de rookgassen hun warmte

af aan de spekstenen. De warmte wordt zo efficiënt benut.


Bij een typische houtkachel zal in de meeste gevallen gedacht worden aan een gietijzeren model.  Gietijzer is een heel duurzaam materiaal. Een kachel van gietijzer gaat tientallen jaren mee. Het materiaal kan goed tegen hoge temperaturen en houdt warmte goed vast. Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Een gietijzeren houtkachel bestaat uit verschillende onderdelen die worden gegoten in een ijzergieterij. Een gietijzeren kachel heeft geen kwetsbare lasnaden waardoor de kwaliteit uitstekend is.

Altech Noblès Depot


Een houtkachel die bijvoorbeeld voldoet aan de Eco Design 2022 eisen is de

Altech Noblès Depot. 


De Nobles Depot is een van de kleinste speksteen houtkachels uit de Altech familie. Maar dat is niet te merken aan zijn prestaties. Want ondanks zijn compacte formaat heeft dit toestel alle eigenschappen die je van een echte speksteenkachel mag verwachten. De Noblès is zeer geschikt voor de geïsoleerde, moderne woning. Mede door de 5,5 cm dikke massieve speksteenwanden, geniet je nog uren nadat het vuur gedoofd is nog van een heerlijke zachte warmte. Deze houtkachel heeft een rendement van 81.5%. De fijnstoot uitstoot bedraagt 14 mg/m3. Dat is dus zuinig en verantwoord stoken!


Bekijk hier ons assortiment Eco design houtkachels.

De toekomst is aan jou!

Onze tip:

Het kan nuttig zijn online informatie over houtkachel leveranciers te bekijken. Ook zijn er online ervaringen van houtkachel gebruikers te vinden.

Een houtkachel koop je voor een lange tijd en als je optimaal wilt genieten van de voordelen is het belangrijk goede informatie in te winnen.

123Rookkanaal is een verkoper van rookkanalen en houtkachels en wij stoken zelf ook met een (JAcobus) houtkachel.

We kunnen je dus uitstekend helpen de juiste keuze te maken. 


Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!