Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00
Zelf hout kloven; een paar tips van ons!

Op zoek naar een benodigdheden voor hout kloven? Bekijk HIER ons assortiment.

Als je zelf hout wilt gaan kloven, dan kun je bij ons de juiste benodigdheden vinden.

Het is best een inspannende bezigheid, zelf jouw hout kloven! Het is een klusje dat veel tijd kost en je hebt er ook best wat kracht voor nodig. Om de klus iets te vergemakkelijken kun je gebruik maken van een klover, wij hebben zelf de houtklover Kindle Quick , moker (voor de houtklover Kindle Quick) en een houtklover inclusief metalen hamer in ons assortiment. Maar daarnaast bestaan er bijvoorbeeld ook speciale houtkloofmachines.

Meestal kloof je net gekapt of gezaagd hout. Vers hout splijt namelijk makkelijker, dus wacht niet te lang als je een boom hebt gekapt (of als je pas gekapt hout hebt gekregen). Maar ook droog hout kan gekloofd worden. Niet elk stukje hout hoeft gekloofd te worden. Als ondergrens kun je een diameter van 10 cm aanhouden, dat is klein genoeg voor de kachel.

Aan de slag met hout kloven

Hout kloven kan best een 'gevaarlijk' klusje zijn, als je niet goed voorbereidt bent en/of niet goed oplet tijdens het kloven. Dus zorg altijd voor een goede voorbereiding en blijf ook altijd goed geconcentreerd te werk gaan tijdens het kloven.

Onze tips:

  • Draag tijdens het hout kloven stevige werkhandschoenen om blaren en snijwonden te voorkomen. Hou de hamer (of bijl) met beide handen vast, waarbij de ene hand dichtbij de kop begint en tijdens de slag dan naar beneden glijdt.
  • Draag een veiligheidsbril, zodat je geen rondvliegende splinters in jouw ogen krijgt.
  • Om je voeten te beschermen moet je zorgen voor goed schoeisel. Dus stevige, gesloten schoenen of laarzen zijn belangrijk. Sta tijdens het hout kloven met je voeten iets uit elkaar, zodat je zorgt dat je stevig staat en een goed balans hebt. Houd je rug recht en gebruik je benen en schouders om kracht te genereren, niet alleen je armen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je rug niet te veel belast wordt, want je wilt natuurlijk geen rugklachten krijgen na het hout kloven. Zorg er daarom altijd voor dat jouw kloofblok/houtklover op een geschikte hoogte staat, zodat je niet te diep hoeft te bukken bij elke slag (let er ook goed op dat het blok/de houtklover goed stevig staat!)
  • Zorg ervoor dat jouw werkruimte vrij is van obstakels en dat er genoeg ruimte is om de hamer/bijl veilig te kunnen zwaaien. Daarnaast is het prettig om zo dicht mogelijk te gaan werken bij de stapel hout, waarmee je aan de slag gaat. Je hoeft dan namelijk niet zo vaak heen-en-weer te lopen.
  • Als er personen zijn, die meekijken of meehelpen, zorg er dan voor dat zij op een veilige afstand staan.
  • Stop op tijd met werken! Hout kloven kan een vermoeiende klus zijn, daardoor neemt op een gegeven moment het concentratievermogen neemt af. De kans op fouten en ongelukjes nemen dan toe. En dat wil je natuurlijk niet, dus het is belangrijk om niet te lang door te gaan!
  • Gebruik een houtklover, deze zorgt voor stabiliteit en wiebelt niet.
  • Kloven gaat het makkelijkst als je de natuurlijke scheuren/barsten in het hout volgt, of als je langs de nerven van het hout klooft.

Opslaan van het hout

Hieronder hebben wij wat tips over hoe je het beste jouw hout kunt opslaan:

  • Gekloofd hout kun je het best direct goed opslaan, zodat het hout goed kan drogen. Zorg ervoor dat het hout is beschermd tegen regen, maar dat de wind wel goed zijn gang kan gaan. Dat gaat het drogingsproces ten goede.
  • Maak de stapel brandhout niet te groot of te hoog (ongeveer 1x1 meter is een mooie afmeting). Het is goed om het hout kruisgewijs te stapelen, dat zorgt voor meer stabiliteit en een betere luchtcirculatie. Zorg ook voor een beetje ruimte tussen de blokken, om vochtophoping te verminderen. Ook is het handig om af en toe jouw houtblokken te herschikken, zo zorg je ervoor dat de blokken gelijkmatig drogen.
  • Om de stapel hout te beschermen tegen regen is het ideaalst om een dak boven de stapel te hebben of bescherm het hout d.m.v. een afdekzeil.
  • Dikker hout droogt langzamer dan dunnere houtstukken. Dat is op zich logisch. Het is daarom ook handig om de verschillende diktes apart van elkaar te bewaren.
  • Check regelmatig jouw houtopslag, zijn er tekenen van vocht, schimmel of ongedierte? Zo ja, dan kun op tijd je maatregelen treffen.
  • Het oudste hout gebruik je als eerste, en vul de houtstapel weer tijdig aan met nieuw hout. Zo zorg je ervoor dat er altijd hout op voorraad ligt dat droog en bruikbaar is.
  • Het is praktisch om de haardhoutopslag niet te ver van het huis te hebben staan.
  • Hout moet meestal minstens 6 maanden tot 2 jaar drogen. Het is een beetje afhankelijk van houtsoort, houtdikte, klimaat en weersomstandigheden. Maar houd er in elk geval rekening mee dat het best wat tijd kost voordat het hout bruikbaar is.
  • Als het stookseizoen begonnen is, en je regelmatig jouw houtkachel gebruikt, dan is het natuurlijk wel zo praktisch om wat houtblokken vlakbij jouw kachel neer te zetten, want dan heb je het hout in elk geval binnen handbereik. Wij hebben mooie houtmanden, maar ook houtrekken, in ons assortiment, die daarvoor geschikt zijn. Een mooie eyecatcher voor in de woonkamer, maar zeker ook praktisch!

We hopen dat je wat hebt aan onze tips (er zijn vast nog heel veel andere en goede tips, maar dit zijn de belangrijkste wat ons betreft)! Heb je nog vragen over hout kloven in het algemeen of specifiek over onze houtklovers? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Onze tip: Gebruik tijdens het hout kloven een handige hulpmiddel, zoals 1 van onze houtklovers.

Heb je nog vragen over hout kloven, dan kun je ons altijd benaderen voor advies. Je kunt contact opnemen via de website, email of whatsapp. 


Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!