Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00
Stel vraag over mijn winkelwagen

Vloerplaten onder de kachel, waarom is dat?

Op zoek naar een onderplaat voor jouw kachel? Bekijk HIER ons assortiment.

Er zijn diverse formaten en vormen vloerplaten, van staal of glas, te bestellen in onze webshop. Voor elke kachel is wel een geschikte plaat te vinden!

Waarom kiezen voor een vloerplaat?

Een kachel op een vloerplaat plaatsen is eigenlijk een logische keuze, tenminste als je een houten vloer, laminaat, PVC-vloer of stoffen vloerbedekking hebt. Als je een houten vloer hebt, is het zelfs verplicht om een plaat onder jouw kachel te (laten) plaatsen, maar eigenlijk is het in alle gevallen de juiste keuze om te kiezen voor een beschermende vloerplaat!

De plaat beschermt jouw vloer namelijk tegen de hitte en daarnaast beschermt de vloerplaat ook tegen eventuele vonkjes of brandende stukjes hout, die uit de kachel tevoorschijn kunnen komen bij het openen van de deur. Deze gloeiende spetters of as kunnen dan voor de kachel op de grond terechtkomen. Als dat gebeurt, dan kan jouw houten vloer, laminaat of tapijt schade oplopen of in het slechtste geval zou er zelfs daardoor brand kunnen ontstaan. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen, vandaar dat wij het gebruik van een kachelplaat (andere naam voor zo'n soort vloerplaat) sterk aanraden, voor de veiligheid en om de vloer te beschermen!

De grootte van de vloerplaat

Over het algemeen is het zo dat een onderplaat minimaal 25 cm aan de voorkant moet uitsteken. Je moet dan meten vanaf de deuropening. Aan de zijkanten en aan de achterkant van de kachel wordt meestal 15 cm aangehouden.

Het plaatsen van een kachel onderplaat is eenvoudig, je hoeft alleen maar de plaat op de grond te leggen en de kachel kun je er vervolgens opzetten. Je hoeft de plaat dus niet vast te zetten, het gewicht van de kachel zorgt ervoor dat de vloerplaat op zijn plek blijft.

Welk type vloerplaten zijn er?

Wij bieden zelf onderplaten aan van glas en van staal (in een mooie, matzwarte kleur). Ook zijn er diverse formaten en vormen beschikbaar. Wij hebben bijvoorbeeld ook druppelvormige platen in ons assortiment, deze zijn geschikt voor een hoekopstelling. Naast de druppelvormige plaat hebben wij ook nog een andere variant, die geschikt is voor een hoekopstelling. In onze webshop hebben wij aangegeven welke platen geschikt zijn voor een hoek, dus mocht je daarnaar op zoek zijn, dan kun je dat makkelijk vinden. Naast druppelvormige platen hebben wij ook nog vloerplaten in ronde vorm, kwartcirkels, vijf- en zeskanten, maar natuurlijk ook de kachelplaten in een rechthoekige - of vierkante vorm. Voor elke houtkachel is dus wel een mooie plaat te vinden!

Stalen vloerplaten: Onze stalen platen zijn van hoge kwaliteit en hebben een dikte van 2 mm. We bieden ze aan in de kleur zwart (maar enkele vormen zijn ook in grijs leverbaar).

Klik HIER voor het assortiment stalen onderplaten.

Glasplaten: Onze glazen vloerplaten hebben een dikte van maar liefst 6 mm en ze zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas wat krasvorming grotendeels voorkomt. De platen kunnen een gewicht dragen tot 500 kg. Als je het mooi vindt om jouw vloer goed te kunnen zien, dan is de keuze voor een glazen plaat een goede keuze. Het glas is namelijk volledig transparant en de vloer blijft dus goed zichtbaar.

Klik HIER voor het assortiment glazen onderplaten.

De stalen vloerplaten worden door ons verstuurd. De glazen vloerplaten kunnen alleen bij ons worden afgehaald (i.v.m. het hogere risico op schade tijdens transport)

Onze tip: Het is verstandig om bij glasplaten het optioneel verkrijgbare siliconen afdichtingsband mee te bestellen, omdat het anders moeilijk bereikbare vuil zich onder de glazen vloerplaat kan ophopen. Je kunt het band dan direct plaatsen bij het leggen van de onderplaat en op die manier krijg je geen last van ophopend vuil of rommel onder jouw glazen plaat!

Heb je nog vragen over vloerplaten, neem dan met ons contact op. We geven je graag wat meer advies en kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze. 


Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!