Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00
Stel vraag over mijn winkelwagen

Handige hulpmiddelen voor jouw kachel

Op zoek naar handige hulpmiddelen en accessoires voor jouw kachel? Bekijk HIER ons assortiment.

Er zijn diverse praktische toebehoren beschikbaar in onze webshop, te denken aan een vochtmeter, kachelthermometers, aszuigers, haardsetten, etc. 

Een kachelthermometer

Met een thermometer kan je in de gaten houden hoe warm het rookkanaal wordt.  Zo kun je kijken of de kachel te warm of te koud is. Voor een optimale verbranding is het belangrijk om niet te koud, maar ook niet te heet te stoken.

Als de thermometer aangeeft dat de temperatuur te laag is, kan er creosoot* in de pijp ontstaan. Het is belangrijk om te voorkomen dat je creosoot in de pijp krijgt, daarom is het van belang om op een juiste temperatuur te stoken. Dus niet te laag.

Daarnaast kun je met de thermometer in de gaten houden of je niet op een te hoge temperatuur stookt, want dan kan er schade aan de kachel en/of schoorsteen ontstaan. En merk je dat de temperatuurmeter ongewoon hoog op loopt, dan kunnen deze erg hoge temperatuurstijgingen wijzen op een probleem in het rookkanaal. Met het gebruik van de meter kunt u zulke problemen vroegtijdig opmerken, en dat is natuurlijk erg fijn!

Een kachelthermometer is dus een zeer handig hulpmiddel en wij raden daarom ook aan om zo'n temperatuurmeter te gebruiken. Wij hebben 2 verschillende types in ons assortiment.

Klik HIER voor type 1.

Klik HIER voor type 2.

*Creosoot is een brandbare, teerachtige subsantie. Het kan ontstaan door roetaanslag, onverbrande deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal.

De vochtmeter

Met een vochtmeter kun je de vochtigheid en de luchttemperatuur meten in hout, brandhout en diverse bouwmaterialen (bijv. cement, dekvloer, beton, gips, etc.). Dit is belangrijk om te weten, want op die manier weet je of jouw brandhout geschikt is om te gebruiken voor het stoken.

Gebruik je te vochtig hout, dan blijft de temperatuur laag en brandt het vuur niet optimaal. Dit kan leiden tot een beslagen ruit en kan ook leiden tot aanslag (creosoot) in jouw schoorsteen. Het is van belang om te voorkomen dat er creosoot ontstaat, omdat dat voor problemen kan zorgen. En dat wil je natuurlijk niet.

Brandhout mag maximaal een vochtigheidspercentage hebben van 20%. Het hout is dan droog genoeg om te stoken, maar een vochtpercentage van ongeveer 15% is toch wel het meest ideaal.

Te droog hout is ook niet prettig, want het hout brandt dan namelijk veel te snel.

Daarom is een vochtmeter een echte "musthave". Zo weet je tenminste wanneer jouw brandhout klaar is voor gebruik.

Voor onze vochtmeter, klik HIER.

Een trekregelaar

Als je gaat stoken, wordt het rookkanaal steeds warmer en gaat het kanaal steeds harder trekken. Na een tijdje, vaak in combinatie met wind, kan het zijn dat de schoorsteen zo hard trekt, dat een deel van de warmte door het kanaal verdwijnt. Dat is natuurlijk zonde. Je ziet dan ook vaak een onregelmatig vuur en jouw brandhout verbrandt ook (te) snel.

Met een trekregelaar (of trekbegrenzer) zorg je ervoor dat als er teveel onderdruk (trek) in het rookkanaal komt, dat er extra lucht in het rookkanaal kan komen. De trekregelaar opent en sluit automatisch. Hoe meer trek in het rookkanaal, hoe meer de regelaar zich opent en daardoor de schoorsteentrek vermindert. Dit zorgt ervoor dat jouw kachel een mooier en regelmatiger vlammenspel laat zien en het levert je meer warmte op (dat anders door het kanaal was verdwenen). Is er geen wind, of is er weinig trek, dan blijft de regelaar gewoon gesloten.

De trekregelaar is een handig hulpmiddel en zeker de moeite waard om aan te schaffen. In ons assortiment hebben wij 2 trekregelaars, beide geschikt voor een enkelwandig rookkanaal.

Klik HIER voor de trekregelaar voor een enkelwandig rookkanaal (diameter 80)

Klik HIER voor de trekregelaar voor een enkelwanidg rookkanaal (diameter 150).

Onze tip: Gebruik onze handige hulpmiddelen en accessoires voor een optimaal gebruik van jouw kachel.

Heb je nog vragen over een van onze hulpmiddelen/accessoires, neem dan met ons contact op. We geven je graag wat meer advies en kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze.

Je kunt contact opnemen via de website, email of whatsapp. 

Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!