Verzending: 0
Totaal (incl. btw): € 0,00
Stel vraag over mijn winkelwagen
Vermiculiet: Onmisbaar voor je kachel!

Op zoek naar brandwerende platen? Bekijk HIER ons assortiment.


Het binnenwerk van je kachel vervang je makkelijk zelf.

De vuurvaste platen zijn klaar voor  verzending zodat je de vermiculiet platen zelf op de juiste maat kunt zagen. Handig! 

Een paar weetjes

Het mineraal vermiculiet is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule (Mg,Fe2+,Al)3(Al,Si)4O10(OH)2·4(H2O)2. Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep. Het lijkt op mica door de gelaagde structuur. Eigenschappen Het kleurloze, groene of grijswitte vermiculiet heeft een groenwitte streepkleur en een perfecte splijting volgens kristalvlak [001]. De gemiddelde dichtheid is 640 tot 1120 kg/m3 voor ruwe vermiculiet, 64 tot 160 kg/m3 voor geexfolieerde (sterk verhitte) vermiculiet en de hardheid is 1,5 tot 2. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Verwerking

Vermiculiet wordt gebruikt om zijn brandwerende, temperatuurbestendige en -isolerende eigenschappen, laag gewicht, en vloeistofabsorberende eigenschappen en chemische inertie. In zijn "gepofte" vorm na verhitting is de dichtheid zeer laag, zodat het goed gebruikt kan worden voor bodemverbetering, isolatie en voor lichte (beton)constructies. Het wordt in gemalen vorm gebruikt als toevoeging in onder meer inkt en kunststoffen. Het wordt tevens gebruikt om planten op artificiële bodems te telen en ook om dahlia's in de winter droog op te slaan.:


De vuurvaste, asbestvrij en geweldig goed isolerende vermiculiet platen zijn gemaakt van speciale vuurvaste klei board/plaat met een hittebestendigheid tot 1200° graden Celsius of soms zelfs nog hoger. Deze pumica platen isoleren zelfs nog beter dan steen. De hittebestendige platen worden gebruikt in bijvoorbeeld stalen, gietijzeren kachels en open haarden maar ook voor het binnenwerk van een pelletkachel. De platen zijn zelf gemakkelijk op maat te zagen met een handzaag.

Gebruikssporen, garantie en vervanging

Het binnenwerk van een kachel bestaat uit verschillende materialen en lagen. Deze materialen, zoals vermiculiet platen, beschermen het casco van de kachel.

Deze materialen zijn bij normaal gebruik aan slijtage onderhevig.
Gebruikssporen zoals oneffenheden, krassen, spleten, kieren of een inkeping zijn geen reden tot ongerustheid over de werking van de kachel. 

Dit is de reden dat deze gebruikssporen zijn uitgesloten van garantie.

De vraag is dan ook wanneer je het binnenwerk wel dient te vervangen?

Het antwoord is simpel: Als het binnenwerk dusdanig is aangetast dat het casco van de kachel zichtbaar wordt, is het tijd om het binnenwerk te vervangen.

Vermiculiet platen aan de binnenkant van de Casiple Z08 houtkachel

Onze tip:

Ondanks dat brandwerende, vuurvaste, vermiculiet platen handig zelf te zagen zijn, adviseren wij goed materiaal te gebruiken en veiligheidsvoorschriften goed na te leven. Voorkomen is immers beter dan genezen! 123Rookkanaal kan je helpen de juiste maat brandwerende, vuurvaste plaat te kiezen!


Vervangen of niet?
:
Het antwoord op de vraag wanneer je het binnenwerk dient te vervangen is simpel:

Als het binnenwerk dusdanig is aangetast dat het casco van de kachel zichtbaar wordt, is het tijd om het binnenwerk te vervangen.


Onze vermiculiet platen zijn een prima oplossing om je houtkachel weer als nieuw te laten branden!

Houd onze sociale kanalen in de gaten voor updates, nieuws, aanbiedingen en meer!